Bilgi Bankası

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Vizesi Hakkında Her Şey

En çok merak edilen ve yanlış anlaşılan Schengen vizesi nedir, nasıl vize başvurusu yapılır ve nasıl kullanılır bu soruların cevaplarını detaylı şekilde açıkladığımız makalemize hoş geldiniz.

Öncelikle Schengen vizesinin ne demek olduğunu anlatacağım. Ardından en doğru şekilde başvuru kişilerinin seyahatlerine göre nasıl Schengen vize başvurusu yapması gerektiğini anlatacağım. Vize başvurunuzun onaylanmasından sonra nasıl en doğru şekilde Schengen vizesini kullanabileceğinizi ve bir sonraki vize başvurusundan nasıl tekrar onay alabileceğinizi anlatacağım. Bir kez Schengen vizesi almanız demek bir sonraki her vize başvurunuzun onayla sonuçlanmasını garanti etmez.

Yalnızca Schengen vizesi olarak adlandırılan bir vizenin olmadığını da devamına geçmeden önce belirtmek istiyorum. Seyahat edilecek ülke üzerinden ve seyahat amacına uygun vize tipi için bir Schengen vize başvurusu yapılmalıdır.

Schengen Vizesi Nedir?

14 Haziran 1985 tarihinde imzalanmış olan Schengen Anlaşması’ndan sonra Schengen Bölgesi ve üye ülkelere seyahat edilebilmesini sağlayan bir vizedir. En çok 180 gün içerisinde 90 gün kalış hakkına sahip olunabilir. 26 farklı ülkeyi (22 tanesi Avrupa ülkesi) gezmenizi sağlayan bir vizedir.

Bulgaristan ve Romanya’dan yapılan vize başvuruları sonucunda Schengen vizesi alınamaz. Bulgarsitan vizesi ile yalnızca Bulgaristan’a seyahat edilebilir. Romanya vizesi için de aynı şey geçerlidir, Romanya vizesi ile sadece Romanya’ya seyahat edilebilir. Fakat çok girişli Schengen vize sahipleri Bulgaristan ve Romanya’ya Schengen vizesi ile seyahat edebilir. Schengen vizesi ile Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Monaco, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, Vatikan ve Yunanistan’a seyahat dilebilir.

Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

En doğru Schengen vize başvurusu nasıl yapılacağına geçmeden önce, sadece Schengen vizesi diye bir vizenin olmadığını belirtmek isterim. Seyahat edeceğiniz ülkeye seyahat amacınıza uygun vize kategorisi üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Örnek veriyorum Almanya’ya 90 günden az bir eğitim için seyahat edeceksiniz ve ilgili davetiyeniz elinize ulaştı. Eğitim vizesi için hazırlanmış olan evrak listesindeki evrakları hazırlayarak, uygun randevuyu almanız gerekli. Schengen vize başvuru formunuz bu durumlara uygun şekilde doldurulmalı ve Schengen başvuru dosyası uygun hazırlanmalıdır. İtalya’ya bir fuara katılmak ve stand kurmak için seyahat edecekseniz bu durumlara uygun olarak yukarıda belirttiğim adımlar atılmalıdır.

Schengen Vizesi Nasıl Kullanılır?

Schengen Vizesi Nasıl Kullanılır?

Schengen vize başvurusu gerçekleştirerek onay aldığınızı ve bir Schengen vizesi sahibi olduğunuzu düşünelim. Vizeyi aldıktan sonra bu vizeyi uygun kullanmak da, vize başvuru süreci kadar önemlidir.

Çok girişli Schengen vize başvurusu yapılsa da konsolosluk ilk vizelerde tek girişli ve seyahat kadar kalış hakkına sahip olunduğu bir vize de verebilmektedir. Konsolosluklar için bir güven vizesidir ilk vize. Bu güven doğru kullanıldığı ve suistimal edilmediği takdirde yeni vize başvurunuzda onay alabilir ve konsolosluk seyahatinizden daha fazla kalış süresine sahip olabileceğiniz bir vize verebilir.

Mesela Hollanda Schengen vizesi aldınız ve turist olarak 1 hafta kalmayı beyan ettiğiniz bir başvuru gerçekleştirdiniz. Tek girişli 10 gün kalma hakkına sahip olduğunuz bir vize verildi. Seyahatinizi tam da beyan ettiğiniz şekilde gerçekleştirdiniz ve tamamladınız. Hollanda’yı beğendiniz ve tekrar bir turistik amaçlı seyahat planınız bulunuyor. İkinci Schengen vize başvurunuzu ilki gibi kusursuz şekilde yaptığınız ve onay aldınız. Konsolosluk seyahat geçmişinizi de göz önünde bulundurarak ikinci vizenizi 1 aylık kalış hakkına sahip olduğunuz 3 ay geçerli olan bir önceki vizenizden daha uzun süreli bir vize verir.

Aldığınız ilk Hollanda Schengen vizesi ile Almanya’dan giriş yaparak vizenin çoğunu Hollanda dışında farklı Schengen ülkelerinde kullanır ve verilmiş olan kalış süresini de geçirirseniz ikinci Schengen vize başvurunuz ret ile sonuçlanmasına şaşırmayın. Başvuru esnasında beyan edilen seyahat planını hiç bir şekilde yapmamış oluyorsunuz dolayısıyla konsolosluktaki güveniniz sarsılmış oluyor.

Yapılan vize başvurularını konsolosluktaki siciliniz olarak düşünebilirsiniz. Temiz bir sicille yapılan vize başvuruların şansı gereklilikler de sağlanabiliyorsa yüksekken, sicili bozuk biri vize başvurusu yaparken bir sıfır geride başlar. Aynı zamanda bir Schengen vize başvurusu ret ile sonuçlanırsa aynı ülke üzerinden tekrar bir başvuru yapılarak ret kaldırılmalıdır. Aksi takdirde verilmiş olan vize reddinin görünmesi sebebiyle diğer Schengen vizesi veren ülkelerin de ret vermesi kaçınılmaz olacaktır.

Yapılan her Schengen vize başvurusunun ciddi önem taşıdığını, aynı zamanda alınan vizenin doğru kullanımının da vize başvuruları kadar önemli olduğunu detaylı olarak anlattım. Seyahat edeceğiniz ülke üzerinden seyahat amacınıza uygun olarak Schengen vize başvurusu gerçekleştirmeyi unutmayın.

Schengen vize başvurusu hakkında detaylı bilgi için ilgili ülke sayfasını ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz >> https://brsvize.com/iletisim/

2 Yorum

  1. Merhaba, makalede bahsedildiği gibi Yunanistan üzerinden ilk defa shengen vizesi aldım. Tek girişli ve 10 gün süreli. Bu vizeyle ilk olarak Yunanistan’a giriş yapıp Yunanistan üzerinden diğer Avrupa ülkelerine gidebilir miyim? Örneğin Yunanistan dan giriş yapıp oradan Almanya’ya gitmek istiyorum, dönüşte de Almanya’dan Yunanistan’a dönüp oradan Türkiye’ye döneceğim. Bunu yapabilir miyim, karşılaşacağım olumsuz bir durum olur mu bu seyahat sürecinde?

  2. Hollanda vizesi için değerli çalışanlarıyla tanışma fırsatım oldu; işlerine hakim, güvenle yardımlarını alabileceğiniz arkadaşlar. Sercan kardeşime özellikle teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button