Almanya VizesiBilgi Bankası

Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası

Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası - Vize Başvurusu, İkamet ve Çalışma İzni Hakkında Her Şey

Almanya’ya giderek orada çalışmak ve geri kalan hayatınızı orada mı sürdürmek istiyorsunuz? Bir yüksekokul veya mesleki diplomanız var veya bu eğitim sürecinde misiniz? O zaman bu yazımız sizi ilgilendiriyor.

Almanya İkamet Yasası ve İstihdam Yönetmeliği Yasaları’na gelen geliştirmeler ve ekler sonucunda bir çok kişi Almanya’ya giderek orada çalışabilme ve yaşama hakkı kazanabiliyor. Gelen bir çok sorudan sonra Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası hakkında ki bilgileri ve merak edilen soruları sizler için bu yazımızda hazırladık.

İçindekiler Tablosu

Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası Nedir?

Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası, AB dışı ülkelerden gelen göçmenlerin çalışmak için Almanya’ya gidebilmelerini sağlıyor. Yeni bir yasa değil İkamet Yasası ve İstihdam Yönetmeliği gibi mevcut düzenlemeler ile alakalı ekler ve geliştirilmeleridir ve 01.03.2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Nitelikli iş gücü olarak değerlendirilen kişiler; yüksek öğrenim görmüş ve nitelikli meslek eğitimi almış olan kişilerdir. Bu düzenleme nitelikli iş gücünün Almanya’ya göç edebilmesini sağlıyor. Nitelikli İş Gücü için alınan mevcut vize ile 6 ay kalış hakkı oluyor ve haftada 10 saat legal olarak çalışabilir durumda olunuyor. Bu sayede işe uyumluluk test edebiliyor, gerekiyorsa farklı bir iş yeri ile bağlantıya geçilebiliyor.

Kimler Almanya Nitelikli İş Göçü Yasası Vize Başvurusu Yapabilir?

Kimler Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası Vize Başvurusu Yapabilir?

Almanya’da gidip çalışabilmek veya iş arayabilmek için Nitelikli İş Göçü Yasası Vize Başvurusu yapabilmek için mesleki veya akademik herhangi bir eğitim almış olmanız gerekiyor. Bu iki farklı durum için de farklı yollar ve farklı seçenekler mevcut. Bu durumları aşağıda size açıklayacağım.

Meslek eğitimi almış nitelikli iş gücü; meslek eğitimini tamamlamış kişilerdir. Meslek eğitimini yabancı bir ülkede tamamlamış ise; Almanya nitelikli iş gücü vize başvurusundan önce meslek eğitiminin Almanya standartlarına göre yetkin ve denk olması gerektiği için bu denklik işlemlerinin tamamlanmış olması gerekiyor. Eğer eğitim Almanya standartları ve isterlerine göre eş değer ve denk ise, Almanya Nitelikli İş Gücü vize başvurusu olumlu sonuçlanıyor.

Akademik eğitim almış nitelikli iş gücü; Almanya’da bir yüksek okuldan mezun veya denklik işlemleri tamamlanmış Almanya dışında farklı bir ülkedeki yüksek okuldan mezun yada Almanya’da ki yüksek okul diplomasına benzer farklı bir ülkeden yüksek okul diplomasına sahip kişilerdir.

Herhangi bir meslek eğitimi almış nitelikli kişi veya akademik eğitim almış nitelikli kişi kategorisine girmeyen kişiler Almanya nitelikli iş gücü vizesi için başvuruda bulunamıyor.

Farklı ülkelerden mesleki veya akademik eğitim tamamlamış olup diploma sahibi olan kişilerin yeterlilikleri Almanya standartları ve isterlerine uygun değilse başvuru gerçekleştirilemez ve ikamet izni alamaz.

25 yaşının altında olanlar için farklı olanaklardan da kişinin durumuna göre faydalanılabiliyor. Mesleki veya akademik eğitimi Almanya’da tamamlayarak denklik işlemleri ile hiç uğraşmaya gerek kalmadan Almanya’da bir kurumda işe başlanabiliyor. Bu durum için vizeyi 2 yıla kadar uzatabilme şansı da tanınıyor. Haftada 10 saat legal olarak çalışabilme hakkı bu durumda da mevcut oluyor.

Emekliler için ise; AB Mavi Kart alamıyorsa ve yıllık maaş brüt 45.450 Euro’nun altındaysa, emeklilik geliri beyan edilerek başvuru yapılabilir. Emeklilik sigortası, özel emeklilik veya yaşam sigortasından alınacak, gayrimenkul veya başka bir mal varlığı finansal yeterlilik için beyan edilebilir ve nitelikli iş gücü vize başvurusu için gerekli finansal şart sağlanabilir.

Almanya Nitelikli İş Göçü Yasası Vize Başvurusu Yapabilmek için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası Vize Başvuru Şartları Nedir?

Almanya nitelikli iş gücü vizesi için başvuru yapabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde başvuru yapılamıyor veya vize başvurusu ret ile sonuçlanıyor ve bunu hiç kimsenin isteyeceğini düşünmüyorum.

Birinci Şart: Farklı bir ülkeden mesleki veya akademik eğitim tamamlamış ve Almanya’dan bu eğitimler hakkında denklik alınması gerekiyor.

Almanya’da meslek veya akademik eğitimini tamamlayan kişiler için denklik gerekmiyor. Farklı bir ülkeden meslek veya akademik eğitim alındı ise denkliğin kabulü için yetkili makamlara başvurulması gerekiyor. Denklik konusunda daha detaylı bilgiye (www.Anerkennung-in-Deutschland.de) internet sitesinden,+49 30 1815 – 1111 numaralı yardım hattından Almanya’da Çalışmak ve Yaşamak Bölümü’nden veya (https://www.kmk.org/zab/zentralstelle-fuer-auslaendisches-bildungswesen.html) internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bir yüksekokul diplomasına sahip ve yönetmelik kapsamında ki meslek dışında çalışmak isteyenler, yüksekokul diplomasını “anabin” isimli veri bankasına kayıtlı olması yeterli olduğu durumlar mevcut. Bu konu hakkında detaylı bilgiye (https://anabin.kmk.org/anabin.html) adresinden erişebilirsiniz.

Aynı zamanda herhangi bir mesleki veya akademik eğitim bitirmeyen, fakat enformasyon teknolojileri (IT) gibi meslekler konusunda pratikte edindiği tecrübesi olanların da Almanya’da çalışabilmesi mümkün. Tabi bazı şartları sağlıyor olmanız gerekiyor. Son 7 sene içinde en az 3 yıllık meslek deneyimi ile karşılaştırılabilir yeterlilikte olanlar, en az yıllık brüt 49.680 Euro maaş geliri sahibi ve en az B1 seviyesinde Almanca bilgisine (istisnai durumlar bu şartın tamamlanması zorunlu değil) sahip olan kişiler başvuruda bulunabilir. Örneğin; çalışılacak kurumda aktif ve yalnızca kullanılan dil İngilizce ise B1 seviyesinde dil sertifikası zorunluluğu yoktur.

İkinci Şart: Almanya’daki İş veren tarafından bir formun doldurulması gerekiyor.

Belirli bir istihdam yeriniz var ise (çalışacağınız yer belli ise) istihdam sağlayan iş veren (çalışacağınız yerin iş vereni) tarafından Almanya’da istihdamı sağlayacak olan iş verenin doldurması gereken bir form mevcut. “Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis” adındaki iş ilanı formunu doldurması gerekiyor. Bu forma (https://tuerkei.diplo.de/blob/2313578/e19184e1cfce6b7c7c44443b69f8dcad/erklaerung-zum-beschaeftigungsverhaeltnis-data.pdf) link adresinden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda bu iş ilanının sosyal güvenlik kapsamında olması gerekiyor. Eğer bu şart tamamlanıyorsa üçüncü şartın yerine getirilmesine gerek yoktur.

Üçüncü Şart: Meslek icra etme izni veya iznin verileceğine dair teminat ya da “düzenlenmiş meslek” (reglementierter Beruf) alınması gerekiyor.

Almanya’da bazı meslekler yasalar ile düzenleniyor. Bu kapsamda Almanya’da bir meslek icra edebilmek için mesleki deneyim için denklik alınması gerekiyor ve bu yasal bir koşuldur. Bu şartları yerine getiren ve gerekli tüm evrakları temin edebilen kişiler vize başvurusunda bulunabilir. Ancak farklı bir ülkeden alınan yeterliliğe dair denklik henüz kabul edilmediyse vize başvurusu işleme alınmaz. Eğer bu şart karşılanıyorsa ikinci şartın yerine getirilmesine gerek yoktur.

Almanya nitelikli iş gücü göçü yasası yönetmelik kapsamında yer alan mesleklerle alakalı detaylı bilgiye (www.anerkennung-in-deutschland.de) link adresinden ulaşabilirsiniz. Meslek icra edebilmek için izin veren yetkili kurumlar aynı zamanda meslek yeterlilik denkliği konusunda da karar vermektedir.

Dördüncü Şart: Yabancılar hukukuna dayalı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Normal bir vize başvurusunda nasıl ki hazırlanması gerekli olan evraklar var ise, bazı benzer evraklar Almanya nitelikli iş gücünden yararlanarak vize başvurusu yaparken de vardır. Başvuru sahibinin geçerli pasaportu, Almanya’da 6 ay boyunca kendini finansal olarak geçindirebilecek gücü ve bu gücü kanıtlayıcı evraklar ile kanıtlayabilir durumda olması gerekiyor. Aynı zamanda yabancılar hukukuna dayalı şartlar da yerine getirilmelidir.

Hızlandırılmış Almanya Nitelikli İş Gücü Vize Başvurusu Nedir?

Hızlandırılmış Almanya Nitelikli İş Gücü Vize Başvurusu Nedir, Kimler Başvuruda Bulunabilir ve Ücreti Ne Kadar?

Almanya’da çalışılacak yer belli ise ve gerekli şartlar sağlanıyorsa, iş veren adınıza hızlandırılmış nitelikli iş gücü sürecine başvurabilir. Hızlandırılmış Nitelikli İş Gücü Vize Başvurusu yapabilmek için bazı şartların sağlanabilir durumda ve mümkün olması gerekiyor.

Kimler Hızlandırılmış Almanya Nitelikli İş Gücü Vize Başvurusu Yapabilir?

Meslek eğitimli nitelikli iş gücü, akademik eğitimli iş gücü, üst düzey yeterliliğe sahip kişilerin başvurusu, araştırmacı/ bilim insanı başvurusu, yönetici başvurusu, meslek eğitimi tamamlamak isteyen, yurtdışı meslek yeterliliğinin tanınmasına yönelik program gibi kategoriler ve şartlarda mümkün olabiliyor.

Aynı zamanda hızlandırılmış nitelikli iş gücü süreci yalnızca bazı nitelikli iş gücü ve bazı kıyaslanabilir durumlarda mümkün oluyor. İş veren, Federal İş Ajansı gözetiminde de ön onay alınmasını talep edebilir. Ancak Federal İş Ajansı yalnızca istihdam konusundaki şartların yeterliliğini inceler. Fakat vizenin genel değerlendirilmesi ve genel şart uygunlarını dikkate almaz. Bu sebeple nitelikli iş gücü olarak yeterliliğin tanınması hakkında desteğe ihtiyaç duyan kişiler için uygun değildir. Örneğin herhangi bir atama/şirket içi transfer kapsamında geçici olarak Almanya’da çalışacak kişiler için yararlıdır.

Yabancılar dairesi iş verene konu ile ilgili yol gösterir ve farklı ülkeden alınan yeterliliğin tanınması için başvuruda destek olabiliyor. Yabancılar Dairesi Federal İş Ajansından alınan onay ile hareket eder. Denkliğin kararını veren kurum ile Federal İş Ajansı belirlenen sürede karar verir.

Hızlandırılmış Almanya Nitelikli İş Gücü Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Bu hızlandırılmış hizmet için ödenmesi gereken harç ücreti ve diğer gerekli ödemeler yanında ek konsolosluk ücreti 411 Euro’dur. Yeterliliklerin tanınma ücreti konsolosluk ücretine ek olarak ücrete tabidir. Almanya’da yapılan incelemelerin tamamlanmasının ardından Yabancılar Dairesi ön onayını iş verene gönderiliyor. Bu ön onay elinize ulaştığı takdirde 3 hafta içinde verilecek olan Almanya Nitelikli İş Gücü vize başvurusu için randevu alabilirsiniz. Randevuya giderken ön onayla birlikte diğer tüm gerekli evraklarınız tam olmalıdır. İşlem süreci 3 haftayı bulabiliyor. Almanya nitelikli iş gücü vize başvurusu için ödenmesi gereken ücretlerden biri olan konsolosluk harç ücreti 75 Euro’dur.

Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası ve Vize Başvurusu Hakkında Merak Edilen Diğer Sorular

Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası Hakkında Merak Edilen Sorular

Bir çok kişinin durumu farklı veya herkes her aşamayı tamamlamış durumda değil. Bu sebeple herkesin aklında daha okurken bir çok soru işaret de oluştu kendi durumu hakkında. Aşağıdaki sorular içerisinde, kafanızda bu konu hakkında oluşan bir çok soruya cevap bulabileceğinizi düşünüyorum.

Her meslek için Federal İş Ajansı ve Yabancılar Dairesinden Onay Almak Zorunlu mu?

Bazı meslekler; doktor, mühendislik alanı, fen bilimleri, matematik ve enformasyon teknolojileri (IT) gibi meslekler için nitelikli iş gücü şartlarının yeterlilik ve denklik durumu farklı oluyor. Sadece Federal İş Ajansı onaylıyor ve yıllık gelirin 43.056 Euro olması denklik şartları açısından yeterli oluyor. Aynı zamanda meslek tecrübesi gerekiyor.

Yalnızca Mesleki Eğitim Sertifikası ile Almanya Nitelikli iş Gücü Vize Başvurusunda Bulunulabilir Mi?

Aldığınız meslek eğitimi sayesinde kalifiye bir iş yapabilmek için başvuru yapabilir ve Almanya’da çalışabilirsiniz. Aynı zamanda alınan eğitime yakın dallarda da çalışabilirsiniz. Sahip olunan yeterlilik sayesinde somut işleri yapabilir durumda olmanız gerekiyor. Ancak yardımcı işçi ve pratikte öğrenilen meslekler için geçerli değildir. Aldığınız eğitimin yeterliliğinin çalışmak istediğiniz iş ile uyumlu olup olmadığını Federal İş Ajansı değerlendirir. Eğer uyumluysa Almanya’da çalışabilme hakkı kazanılıyor.

Vize Başvurusu Yapabilmek için Mesleki Yeterlilik Denkliği Nasıl Alınır?

Bu zor bir süreç değil internet ortamından yeterlilik denklik işlemleri tamamlanabiliyor. Almanya dışında farklı bir ülkeden aldığınız mesleki yeterlilik belgesi veya diplomasına dair denklik işlemleri ve süreci hakkında detaylı bilgiye (https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/index.php) internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Mesleki Yeterlilik Denklik İşlemleri Tamamlanmadan Vize Başvurusunda Bulunulabilir Mi?

Farklı bir ülkeden aldığınız meslek eğitimini tamamladıysanız ve Almanya standartlarına göre olan eksikler belliyse, aldığınız eğitimin tümüyle Almanya’da tanınması için, eksik konular hakkında Almanya’daki yeterlilik programlarına katılma imkanı sunuluyor. Bu programlara katılınabilmesi ve tamamlanabilmesi adına 18 aylık ikamet hakkı tanınıyor ve bu hak 2 yıla kadar uzatılabiliyor. Bunu yapabilmek için gerekli ön şart ise en az A2 düzeyinde Almanca dil bilgisi olması zorunludur. Bazı durumlarda bu yeterlilik programına devam edilen süreçte çalışabilmek de mümkün olabiliyor.

Tüm Şartları Yerine Getiremeyenler Başvuru Yapamaz Mı ?

Tamamen şartları yerine getiremeyen fakat bazılarını tamamlamış kişiler için farklı prosedürler de mevcut. Gerekli yeterliliklerin sağlanamadığı durumlarda eksik kalan yeterlilik hakkında eğitimler Almanya’da tamamlanabiliyor. Almanya’da eksik kalan yeterlilik denklikleri hakkında alınan programları tamamlayarak Almanya isterlerine tamamen uygun olunabiliyor.

Hizmet verdiğimiz ve bilgi alabileceğiniz diğer Almanya vizesi kategorileri hakkında detaylı bilgi için  >> https://brsvize.com/category/almanya-vizesi/
Daha Detaylı Bilgi ve Destek Almak için Bizimle İletişime Geçin

4 Yorum

  1. Slm mobilya dekorasyon ağaç işleri ustasıyım şu an kendi atölyemi işletmekteyim ustalık belgem ve kalfalık belgem var vize başvurusu yapmak istiyorum nitelikli göç yasasından faydalanmak istiyorum

    1. Merhaba, iş başvurusu için hizmet vermemekteyiz. Siz işinizi bulduktan sonra Almanya çalışma vizesi başvurusu için hizmet vermekteyiz.

  2. iyi günler ben almanyada restorantta iş buldum ama her hangi bir ustalık belgem yok bana davetiye gönderilecek şimdi ben bu şekilde vize alabilirmiyim ?

  3. Merhaba, Yaklaşık 1 yıldır Polonya D tipi çalışma vizesi ile Almanya’da kiralık olarak çalışmaktayım yıl sonunda vizem bitiyor .Almanya’da ki işverenim direk kendileri ile çalışma konusunda teklifte bulundular . Bu süreçte profesyonel bir destek almak istiyoruz. Lütfen dönüş yapar mısınız?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button